Pieter Wiegersma, Zwarte vrucht, 1996

Een steen die sieraad wordt

In 1987 en 1997 worden zijn sieraden in het Singer museum in Laren getoond.
De basis van elk van zijn ontwerpen is een steen.
Een eenvoudige natuursteen, gewoon gevonden op het strand van de Middellandse Zee in de omgeving van zijn huis in Roquebrune.

"Er liggen miljoenen stenen maar d steen kom je slechts af en toe tegen. Het gaat erom dat je de steen vindt, die de complete vorm heeft, die direct sieraad wordt."

In de uitnodiging voor de expositie van 1997 schrijft hij: "Ik heb gebouwd op eeuwigheid en schoonheid van de gestolde oermaterie, geslepen en gevormd door de golven van een nooit aflatende beweging van de zee".

De Utrechtse edelsmid Willem Noyons voert zijn ontwerpen uit.

De onbewerkte stenen met de meest wonderlijke vormen, kleuren en tekens worden gevat "in een gouden kooi om te dienen als sieraad voor haar, de vrouw, symbool van moeder aarde. Zij zal de steen dragen als symbool van haarzelf met de trots die bij een onderscheiding past."

Pieter heeft tientallen ontwerpen gemaakt, allen unica.

In de vitrines van de museumcorridor van het Singer richt Pieter Wiegersma de tentoonstelling zelf in.

De colliers zijn in een natuurlijke omgeving geplaatst tegen de achtergrond van het bijna zwarte hout van een minstens zes eeuwen oude eik, die niet ver van Deurne langs de E3 werd opgegraven.

Ook dat is Pieter Wiegersma: tot in het kleinste detail wil hij betrokken zijn bij de presentatie van zjn kunst, of het nu gaat om de inrichting van een expositie of om de keuze van het lettertype en de bladspiegel van een begeleidende publicatie.